Menu
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Laagste prijs garantie!
  Bezorging in NL en België.
  06Oct2023
  Radiator in de slaapkamer verwijderen: hoe doe je dat?

  Radiator in de slaapkamer verwijderen: hoe doe je dat?

  Is je huidige slaapkamer radiator versleten en toe aan vernieuwing? Dan is het tijd om deze te vervangen door een nieuw exemplaar. Maar het verwijderen van een radiator in de slaapkamer, hoe doe je dat precies? Wij nemen je mee doorheen het proces om een radiator weg te halen en tonen je stap voor stap de instructies. Lees nu onze blog en ontdek het handige stappenplan van Radiator-Outlet!

  Waarom de radiator weghalen?

  Een radiator weghalen gebeurt om verschillende redenen.  Zo kan het zijn dat je huidige radiator al vele jaren meegaat en tekenen van slijtage begint te vertonen. Dit uit zich bijvoorbeeld door warmteverlies, lekkages of het maken van vreemde geluiden zoals tikken of borrelen. Bij heel oude radiatoren is het zelfs mogelijk dat er roestvorming ontstaat. Het kan ook zijn dat de radiator die momenteel in je slaapkamer hangt niet meer bij je interieur past of je gewoon een nieuw exemplaar wilt. Wat de reden ook is, met behulp van ons stappenplan is het verwijderen van je radiator een fluitje van een cent. 

  Stappenplan slaapkamer radiator verwijderen

  Het verwijderen van een slaapkamer radiator is geen extreem moeilijk karwei. Ook als je geen ervaren klusser of professional bent is het mogelijk om dit zelf te doen. Wij begeleiden je hier graag bij door middel van een praktisch stappenplan. Hierin staat stapsgewijs uitgelegd hoe je de radiator in je slaapkamer kan verwijderen. 

  Benodigdheden

  Voordat je aan deze klus begint, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je over de benodigde gereedschappen en materialen beschikt. Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo is het weghalen van de radiator een eenvoudig karwei dat soepel verloopt. Door onderstaande materialen vooraf klaar te leggen heb je alles binnen handbereik tijdens het verwijderen van je slaapkamer radiator. Hier is een overzicht van wat je nodig hebt:

  • Ontluchtingssleutel: hiermee ontlucht je de radiator voordat je deze weghaalt. 
  • Inbussleutel: met dit gereedschap maak je de dop van het terugloopventiel los.
  • Steeksleutel: om de radiator los te draaien van het aftappunt dat is aangesloten op je cv-ketel.
  • Schroevendraaier: voor het losschroeven van de radiator van je muur. 
  • Knelkoppeling: om de radiator af te sluiten. 
  • Emmer: deze zet je onder het aftappunt om het water dat uit de radiator komt op te vangen.
  • Handdoeken of oude doeken: hiermee vang je het restwater op en leg je de radiator op om de vloer niet te beschadigen. 

  Stap 1: tref een goede voorbereiding

  Alvorens je aan de slag gaat met het verwijderen van de radiator, dien je de juiste voorbereidingen te treffen. Zorg ervoor dat de kamer vrij is van obstakels en dat je voldoende werkruimte hebt. Plaats ook enkele handdoeken of oude doeken op de grond om eventueel lekkend water op te vangen en de radiator na het verwijderen op te leggen. Begin pas wanneer de radiator volledig is afgekoeld om brandwonden te voorkomen.

  Stap 1: schakel de cv-ketel uit

  Schakel de cv-ketel uit door de stekker uit het stopcontact te halen of de hoofdschakelaar in de meterkast uit te zetten. 

  Stap 2: sluit de watertoevoer af

  Om te voorkomen dat er water lekt wanneer je de radiator loskoppelt, moet je eerst de watertoevoer afsluiten. Meestal vind je de afsluitkraan aan de onderkant van de radiator.

  Stap 3: laat de radiator leeglopen

  Als de watertoevoer is afgesloten, dan kun je beginnen met het leeg laten lopen van de radiator. Verwijder het dopje van het terugloopventiel en draai het voetventiel dicht met een inbussleutel. Draai daarna de radiatorkraan dicht en de ontluchting open met de ontluchtingssleutel. Vervolgens plaats je de emmer onder de radiator en draai je de verbinding naar de radiator los. Laat al het water volledig weglopen en draai de radiator hierna terug dicht.

  Stap 4: koppel de radiator los

  Nu het water uit de radiator is verwijderd, kun je starten met het loskoppelen ervan. Gebruik een steeksleutel om de koppelingen aan beide zijden van de radiator los te draaien. 

  Stap 5: verwijder de radiator

  Nadat de radiator is losgekoppeld, til je deze van de beugels aan de muur. Wees voorzichtig, want radiatoren kunnen behoorlijk zwaar zijn. Het kan handig zijn om hierbij wat hulp te vragen.

  Stap 6: dicht de leidingen af

  Om te voorkomen dat er water blijft lekken uit de leidingen, moet je de leidingen afdichten. Dit doe je door een knelkoppeling op de leidingen te schroeven. Deze stap is enkel van toepassing als je nog niet meteen een nieuwe radiator gaat installeren. 

  Stap 7: controleer op lekkages

  Voordat je de watertoevoer weer opent, is het belangrijk om te controleren op lekkages. Controleer alle verbindingen en zorg ervoor dat alles goed is afgedicht.

  Conclusie

  In dit blogartikel hebben we je uitgelegd hoe je een radiator in de slaapkamer verwijdert aan de hand van een stappenplan. Met de juiste voorbereiding en door het volgen van de juiste stappen voer je dit karwei succesvol zelf uit. Vergeet daarbij niet om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen en voorzichtig te werk te gaan.

  Tags

   Laat een reactie achter

   Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

   Abonneer op onze nieuwsbrief

   Abonneer

   Account aanmaken

   Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

   Registreren

   Recent toegevoegd

   U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

   Totaal incl. btw:€0,00
   Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis. (België gratis verzending v.a. €150)

   Verzendkosten berekenen

   Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.