Menu
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    Laagste prijsgarantie!
    Bezorging in NL en België
    07Jun2023
    Het belang van een radiator ontluchten

    Het belang van een radiator ontluchten

    Als je merkt dat je radiatoren niet meer goed opwarmen, kan het zijn dat er lucht in zit. Het ontluchten van radiatoren is dan de oplossing. Maar welke radiator moet je als eerste ontluchten? In dit artikel leggen we uit hoe je radiatoren ontlucht en welke radiator je als eerste moet aanpakken.

    Wat is ontluchten?

    Ontluchten is het verwijderen van lucht uit de radiatoren. Lucht kan zich ophopen in de radiatoren en ervoor zorgen dat het water niet meer goed kan circuleren. Hierdoor wordt de radiator niet meer goed warm en verliest de verwarming zijn optimale werking.

    Daarom moet je een radiator ontluchten

    Wanneer er lucht in de radiatoren zit, kan het water niet meer goed circuleren. Hierdoor wordt de radiator niet meer goed warm en kan het zijn dat de verwarming niet meer goed werkt. Dit controleer je door te voelen of de radiator bovenaan koud is en onderaan warm. Is dit het geval, dan dien je de radiator te ontluchten. Zo zorg je ervoor dat de verwarming weer goed werkt en je energierekening niet onnodig hoog wordt.

    Welke radiator eerst aanpakken?

    Heb je meerdere radiatoren in huis, dan is het belangrijk om deze in de juiste volgorde te ontluchten. Begin altijd bij de radiator die het verst van de cv-ketel af staat. Dit is meestal de radiator op de bovenste verdieping van het huis. Werk vervolgens naar beneden toe, zodat de lucht uit alle radiatoren verdwijnt.

    Stappenplan radiator ontluchting

    Om een radiator te ontluchten, heb je een ontluchtingssleutel nodig. Deze sleutel kun je kopen bij de bouwmarkt of online. Volg daarna de volgende stappen:

    1. Zet de thermostaat laag en wacht tot de radiator helemaal is afgekoeld.
    2. Zoek de ontluchtingsventiel op. Dit is een klein ventiel aan de bovenkant van de radiator.
    3. Draai het ventiel voorzichtig open met de ontluchtingssleutel. Je hoort nu een sissend geluid, dit is de lucht die uit de radiator ontsnapt. Als er water uit het ventiel komt, dan is de radiator voldoende ontlucht. Draai het ventiel vervolgens weer dicht.
    4. Controleer of de radiator nu weer goed warm wordt.

    Tips bij het ontluchten van radiatoren

    Met deze tips is ontluchten van radiatoren makkelijker dan ooit:

    • Zorg dat je een ontluchtingssleutel bij de hand hebt.
    • Zet de thermostaat laag en wacht tot de radiator helemaal is afgekoeld.
    • Leg een handdoek onder de radiator om het water op te vangen dat uit het ventiel komt.
    • Begin altijd bij de radiator die het verst van de cv-ketel af staat.
    • Werk van boven naar beneden, zodat de lucht uit alle radiatoren verdwijnt.

    Elektrische radiatoren

    Elektrische radiatoren werken op elektriciteit in plaats van water. Hierdoor hoef je deze niet te ontluchten. Elektrische radiatoren zijn een goede keuze als je geen cv-ketel hebt of als je een extra verwarming wilt in een ruimte waar geen radiator aanwezig is.

    Conclusie

    Het ontluchten van radiatoren is belangrijk om ervoor te zorgen dat de verwarming goed werkt en dat je energierekening niet onnodig hoog wordt. Begin altijd bij de radiator die het verst van de cv-ketel af staat en werk vervolgens naar beneden toe. Met een ontluchtingssleutel en deze tips kun je radiatoren makkelijk ontluchten.

    Laat een reactie achter

    Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
    Abonneer op onze nieuwsbrief
    Abonneer

    Account aanmaken

    Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

    Registreren

    Recent toegevoegd

    U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

    Totaal incl. btw:€0,00
    Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis. (België gratis verzending v.a. €150)

    Verzendkosten berekenen

    Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.