Menu
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Laagste prijsgarantie!
  Bezorging in NL en België
  01Jul2024
  Hoe installeer je een verticale radiator?

  Hoe installeer je een verticale radiator?

  Heb jij net een nieuwe verticale radiator gekocht en kun je niet wachten om deze in je woning te installeren? Dat snappen we, daarom helpen we je graag met de installatie. Wij vertellen hier in duidelijke stappen hoe je een oude radiator verwijdert en een nieuwe verticale radiator aansluit, van installatiemateriaal en voorbereiding tot de laatste afwerking. Let op! Als je twijfelt over je vaardigheden of als je complexe leidingen moet aanpassen, is het raadzaam om een professionele loodgieter in te schakelen.

  Voorbereiding

  Voor je begint, zorg ervoor dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt:

  Locatie kiezen

  Kies een geschikte plek voor je nieuwe radiator. Idealiter moet deze plek goed bereikbaar zijn voor de bestaande leidingen en op een plek waar de warmte efficiënt kan circuleren. Houd rekening met eventuele obstakels en zorg ervoor dat er voldoende ruimte is rondom de radiator voor een goede luchtstroom.

  Oude radiator verwijderen

  Als je een bestaande radiator vervangt, moet je deze eerst verwijderen. Volg deze stappen:

  • Waterafvoer: Zet het verwarmingssysteem uit en laat het water uit de radiator lopen. Dit doe je door de ontluchtingsschroef aan de bovenkant van de radiator en de aftapkraan aan de onderkant te openen. Plaats een emmer onder de aftapkraan om het water op te vangen.
  • Radiator loskoppelen: Gebruik een verstelbare moersleutel om de moeren die de radiator aan de leidingen bevestigen los te draaien. Zorg ervoor dat je voorzichtig te werk gaat om beschadiging aan de leidingen te voorkomen.
  • Radiator verwijderen: Til de radiator van de beugels en plaats deze op een veilige plek. Als de radiator nog vol water zit, kantel deze voorzichtig om het resterende water af te voeren.

  Verticale radiator installeren

  Nu je de oude radiator hebt verwijderd, kun je beginnen met de installatie van de nieuwe verticale radiator. Zorg ervoor dat het verwarmingssysteem volledig is uitgeschakeld en het water is afgetapt voordat je begint met het installeren van een nieuwe radiator.

  Stap 1: Markeren en boren

  Houd de radiator tegen de muur op de gewenste hoogte. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de radiator recht hangt. Markeer de bevestigingspunten van de beugels op de muur met een potlood. Boor nu gaten op de gemarkeerde punten. Zorg ervoor dat je de juiste boorbit gebruikt voor het type muur (bijvoorbeeld een steen- of betonboor voor harde muren).

  Stap 2: Beugels bevestigen

  Plaats vervolgens pluggen in de geboorde gaten. Dit zorgt voor een stevige bevestiging van de beugels. Schroef de beugels stevig vast aan de muur. Controleer met een waterpas of de beugels recht hangen, zodat de radiator later niet scheef hangt.

  Stap 3: Radiator ophangen

  Hang nu de radiator op de bevestigde beugels. Zorg ervoor dat de radiator stevig vastzit en niet kan bewegen. Controleer of de aansluitpunten van de radiator op dezelfde hoogte zitten als de bestaande leidingen. Dit maakt de installatie een stuk eenvoudiger.

  Stap 4: Ventielen en leidingen aansluiten

  Installeer de radiatorventielen aan de in- en uitgang van de radiator. Gebruik loodgietertape om een goede afdichting te garanderen en draai de ventielen stevig vast met een pijpsleutel. Sluit dan de leidingen aan op de radiatorventielen. Zorg ervoor dat alle verbindingen goed vastzitten om lekkages te voorkomen.

  Stap 5: Thermostatische aansluitsets installeren

  Installeer de thermostaatknop en de bijbehorende aansluitset. Afhankelijk van je installatiebehoefte kun je kiezen voor rechte of haakse koppelingen. Bevestig de thermostaatknop aan de radiator en gebruik loodgietertape om een goede afdichting te garanderen. Plaats vervolgens de aansluitkoppelingen op de in- en uitlaat van de radiator. Gebruik een pijpsleutel om de koppelingen goed vast te draaien en zorg ervoor dat de aansluitingen waterdicht zijn om lekkages te voorkomen.

  Stap 6: Radiator vullen en ontluchten

  Open de afsluiters van de radiatorventielen en laat het verwarmingssysteem weer vollopen met water. Controleer of er geen lekkages zijn bij de aansluitpunten. Gebruik vervolgens een radiatorontluchtingssleutel om de radiator te ontluchten. Dit doe je door de ontluchtingsschroef aan de bovenkant van de radiator voorzichtig open te draaien tot er water uitkomt zonder luchtbellen.

  Stap 7: Testen

  De radiator hangt! Het enige wat er nu nog gedaan moet worden is het testen. Zet het verwarmingssysteem weer aan en controleer of de radiator warm wordt. Controleer nogmaals op eventuele lekkages en zorg ervoor dat de radiator correct functioneert. Werkt de radiator naar behoren? Ruim dan alle gereedschappen en materialen op en maak de werkplek schoon. Controleer nog een laatste keer of de radiator stevig en recht hangt.

  Veel plezier met je nieuwe verticale radiator!

  Met deze stappen en het juiste installatiemateriaal kun je een verticale radiator succesvol installeren en genieten van een warm en stijlvol huis. Het installeren van een verticale radiator kan wat tijd en inspanning vergen, maar met de juiste voorbereiding en zorgvuldige uitvoering kun je dit project tot een succesvol einde brengen. Veel succes!

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
  Abonneer op onze nieuwsbrief
  Abonneer

  Account aanmaken

  Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

  Registreren

  Recent toegevoegd

  U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

  Totaal incl. btw:€0,00
  Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis. (België gratis verzending v.a. €150)

  Verzendkosten berekenen

  Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.