Menu
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    Laagste prijs garantie!
    Bezorging in NL en België.
    07Jun2023
    Hoe kan ik een radiator vervangen?

    Hoe kan ik een radiator vervangen?

    Door: Radiator-OutletReacties: 0

    Het vervangen van een radiator kan een lastige klus lijken, maar met de juiste voorbereiding en kennis is het relatief eenvoudig te doen. In deze blogpost leggen we stap voor stap uit hoe je een oude radiator kunt vervangen door een nieuwe. Lees verder voor handige tips en een uitleg van het vervangingsproces.

    De juiste radiator kiezen

    Voordat je een radiator kunt vervangen, is het belangrijk om een geschikte nieuwe radiator te kiezen. Hier zijn enkele factoren waarmee je rekening moet houden bij het selecteren van een radiator:

    • Afmetingen: Zorg ervoor dat de nieuwe radiator dezelfde afmetingen heeft als de oude radiator. Als je een grotere of kleinere radiator kiest, kan dit invloed hebben op het verwarmingssysteem van je woning.
    • Capaciteit: De capaciteit van een radiator bepaalt hoeveel warmte hij kan afgeven. Houd rekening met de grootte van de ruimte waarin de radiator wordt geïnstalleerd.
    • Design: Radiatoren zijn verkrijgbaar in verschillende designs – van traditioneel tot modern. Kies een design dat past bij de inrichting van de ruimte en bij jouw persoonlijke smaak.

     

    Benodigde materialen en gereedschap

    Zorg dat je alle benodigde materialen en gereedschap bij de hand hebt voordat je begint met het vervangen van een radiator:

    • Nieuwe radiator: Een nieuwe radiator is nodig om de oude, beschadigde of inefficiënte radiator te vervangen. De nieuwe radiator zorgt voor een betere warmteafgifte en kan een esthetische verbetering zijn voor de ruimte.
    • Radiatorventielen: Radiatorventielen zijn nodig om de watertoevoer naar de radiator te regelen. Dit kan zowel handmatig als thermostatisch gebeuren. Bij het vervangen van een radiator is het aan te raden om ook de ventielen te vervangen, zodat ze goed op de nieuwe radiator passen en efficiënt werken.
    • Radiatorbeugels: Radiatorbeugels zijn bevestigingsmaterialen die nodig zijn om de radiator op te hangen en te ondersteunen. Ze zorgen ervoor dat de radiator veilig en stabiel aan de muur wordt bevestigd.
    • Lekbak of emmer: Een lekbak of emmer is nodig om eventueel water op te vangen dat uit de radiatoren of leidingen komt tijdens het loskoppelen van de oude radiator. Dit voorkomt waterschade aan de vloer of andere oppervlakken.
    • Steeksleutel: Een steeksleutel wordt gebruikt om de moeren waarmee de radiatorventielen bevestigd zijn los te maken. Hiermee kunnen de oude radiator en ventielen worden verwijderd en de nieuwe componenten worden geïnstalleerd.
    • Waterpomptang: Een waterpomptang wordt gebruikt om moeilijk bereikbare moeren en aansluitingen los te draaien of vast te zetten. Dit gereedschap maakt het mogelijk om ook op kleine of lastige plekken te werken tijdens het vervangen van de radiator.
    • Inbussleutel: Een inbussleutel wordt gebruikt om inbusbouten vast te zetten en los te maken. Deze bouten worden vaak gebruikt om de radiatorbeugels aan de muur te bevestigen. 
    • Boormachine: Een boormachine wordt gebruikt om gaten te boren voor de muurpluggen en schroeven die de radiatorbeugels op hun plaats houden. 
    • Muurpluggen en schroeven: Muurpluggen en schroeven zijn nodig om de radiatorbeugels aan de muur te bevestigen en de radiator op zijn plaats te houden. Ze zorgen voor een veilige en stabiele bevestiging van de radiator aan de muur.

     

    Het vervangen van de radiator – stap voor stap

    Volg deze stappen om een radiator te vervangen:

    1. Schakel het verwarmingssysteem uit: Zorg ervoor dat je het verwarmingssysteem uitschakelt en laat het volledig afkoelen voordat je begint met het vervangen van de radiator.
    2. Sluit de radiatorventielen af: Draai beide radiatorventielen dicht met behulp van een waterpomptang. Dit voorkomt dat er water uit het systeem komt wanneer je de radiator verwijdert.
    3. Laat de radiator leeglopen: Open het radiator ontluchtingsventiel met behulp van een inbussleutel om de lucht uit de radiator te laten ontsnappen. Plaats een lekbak of emmer onder de radiator om het water op te vangen dat vrijkomt wanneer je de radiator loskoppelt.
    4. Verwijder de oude radiator: Gebruik een steeksleutel om de moeren los te draaien die de aansluitingen van de radiator bevestigen. Til de radiator van de beugels en zet hem opzij.
    5. Installeer de nieuwe radiator: Plaats de nieuwe radiator op de bestaande beugels. Indien nodig, gebruik de boormachine om nieuwe gaten te boren voor de beugels en bevestig deze met muurpluggen en schroeven.
    6. Sluit de radiator aan: Monteer de nieuwe ventielen op de radiator. Draai de moeren vast met behulp van een steeksleutel.
    7. Vul het systeem: Open de radiatorventielen en laat het systeem langzaam vollopen met water. Ontlucht indien nodig de radiator en controleer op lekkages.
    8. Schakel het verwarmingssysteem in: Schakel het verwarmingssysteem weer in en controleer of de radiator goed functioneert.

     

    Conclusie

    Het vervangen van een radiator hoeft geen ingewikkelde klus te zijn. Door de stappen in deze blogpost te volgen en goed voorbereid te werk te gaan, kun je eenvoudig zelf je radiator vervangen. Hierdoor bespaar je niet alleen geld, maar heb je ook de voldoening van het succesvol afronden van een doe-het-zelf project.

    Tags

      Laat een reactie achter

      Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

      Abonneer op onze nieuwsbrief

      Abonneer

      Account aanmaken

      Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

      Registreren

      Recent toegevoegd

      U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

      Totaal incl. btw:€0,00
      Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis. (België gratis verzending v.a. €150)

      Verzendkosten berekenen

      Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.