Menu
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    Laagste prijsgarantie!
    Bezorging in NL en België
    11Dec2023
    Hoe werkt een elektrische radiator?

    Hoe werkt een elektrische radiator?

    Elektrische radiatoren winnen snel aan populariteit als moderne en efficiënte verwarmingsoplossingen voor woningen. Maar hoe functioneert een elektrische radiator precies en wat zijn de voordelen van dit type verwarming? In dit interessante artikel nemen we je mee in de wereld van deze hedendaagse verwarmingsapparaten en kom je er alles over te weten.

    Over elektrische radiatoren

    Een elektrische radiator is een verwarmingstoestel dat elektrische energie gebruikt om warmte te genereren en zo een ruimte te verwarmen. In tegenstelling tot traditionele radiatoren, die vaak verbonden zijn met een centraal verwarmingssysteem en water gebruiken om warmte te verspreiden, werkt een elektrische radiator onafhankelijk van een dergelijk systeem

    Het hart van een elektrische radiator is het verwarmingselement. Dit element, vaak gemaakt van weerstandsdraad, wordt elektrisch verwarmd, waardoor warmte wordt gegenereerd. Zodra het verwarmingselement opwarmt, begint de radiator warmte af te geven aan de omringende lucht. Dit proces staat bekend als convectie, waarbij de opgewarmde lucht stijgt en koude lucht wordt aangetrokken om opnieuw te worden verwarmd.

    Soorten elektrische radiatoren

    Er zijn verschillende soorten elektrische radiatoren, waaronder handdoekradiatoren, paneelradiatoren, designradiatoren en verticale radiatoren. Hieronder een beknopte uitleg over de diverse types:

    Handdoekradiatoren

    Handdoekradiatoren hebben hun naam niet gestolen. Ze worden veelal gebruikt om de badkamer te verwarmen. Daarbij dienen ze om handdoeken of kleding overheen te hangen en te laten drogen. 

    Paneelradiatoren

    Paneelradiatoren bestaan uit één of meerdere horizontale panelen. De horizontale stand zorgt ervoor dat dit type radiator makkelijk onder bijvoorbeeld een vensterbank geplaatst kan worden. Bovendien nemen paneelradiatoren weinig plaats in beslag, waardoor ze ruimtebesparend zijn. 

    Verticale radiatoren

    Verticale radiatoren hebben een lang, smal ontwerp en worden verticaal tegen de muur gehangen. Ze nemen minder ruimte in beslag en passen bijna overal tussen. Ideaal voor muren waar weinig plaats is om dingen aan op te hangen. 

    Designradiatoren

    Designradiatoren zijn efficiënte verwarmingen en hebben een stijlvol uiterlijk. Door hun trendy uitstraling zijn het echte blikvangers in huis. 

    Wat zijn de voordelen van elektrische radiatoren?

    Radiatoren op elektriciteit bieden diverse voordelen die ze aantrekkelijk maken voor veel huiseigenaren. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

    • Energie-efficiëntie: elektrische radiatoren kunnen zeer energie-efficiënt zijn, omdat ze snel warmte produceren zonder dat er tijd nodig is om water te verwarmen, zoals bij traditionele radiatoren.
    • Snel opwarmen: elektrische radiatoren hebben de capaciteit om snel op te warmen, wat betekent dat je direct warmte kunt genereren wanneer dat nodig is. Dit is handig voor ruimtes die snel verwarmd moeten worden.
    • Geen leidingwerk nodig: in tegenstelling tot centrale verwarmingssystemen vereisen elektrische radiatoren geen uitgebreid leidingwerk. Dit maakt de installatie eenvoudiger en minder invasief, wat handig is bij renovaties of in oudere huizen.
    • Individuele controle: elektrische radiatoren kunnen vaak individueel worden bediend, wat betekent dat je de temperatuur in elke kamer afzonderlijk kunt regelen. Dit zorgt voor meer controle en maakt het mogelijk om energie te besparen in ongebruikte ruimtes.
    • Veelzijdige installatie: elektrische radiatoren kunnen vrijwel overal worden geïnstalleerd, zolang er een elektrische aansluiting beschikbaar is. Dit maakt ze geschikt voor zowel huizen als kantoren.
    • Stille werking: elektrische radiatoren werken geruisloos, wat bijdraagt aan een comfortabele en rustige omgeving in huis.

    Elektrische radiator met programmeerbare thermostaat

    Vaak worden elektrische radiatoren gecombineerd met programmeerbare thermostaten. Hiermee kan je de gewenste temperatuur van de kamer eenvoudig zelf regelen. Zo voelt de ruimte altijd aangenaam warm aan wanneer jij dit wilt. 

    Voor welke ruimtes zijn elektrische radiatoren geschikt?

    Elektrische radiatoren zijn geschikt voor iedere ruimte in huis. Denk bijvoorbeeld aan kamers zoals de woonkamer, slaapkamer, badkamer, keuken, hal of wc. Doordat ze op elektriciteit werken, zijn ze ideaal voor woningen waarin geen centraal verwarmingssysteem aanwezig is. Het enige wat je nodig hebt om een elektrische radiator te gebruiken is een stopcontact en elektriciteit

    Aandachtspunten bij het kopen van een radiator

    Wil jij ook een elektrische radiator aanschaffen om bepaalde kamers in je woning te verwarmen? Dan zijn er enkele factoren om rekening mee te houden voor een geslaagde aankoop. Wij hebben ze voor je opgesomd:

    1. De afmetingen van de ruimte: meet de ruimte die je ter beschikking hebt vooraf nauwkeurig op om er zeker van te zijn dat de radiator erin past. 
    2. Het vermogen van de radiator: aan de hand van de grootte van de kamer, de isolatiewaarde en de gewenste kamertemperatuur bepaal je het benodigde vermogen. 
    3. Het design van de radiator: ga voor een elektrische radiator die bij je persoonlijke smaak past en bij je interieur. Zo creëer je een mooi samenhangend geheel. 

    De aankoop van een elektrische radiator

    Elektrische radiatoren zijn een moderne en efficiënte manier van verwarmen. Met diverse voordelen, innovaties en duurzame ontwikkelingen zijn de radiatoren een populaire keuze in de wereld van verwarmingssystemen. In dit artikel hebben we uitgelegd wat elektrische radiatoren zijn, hoe ze precies werken en wat de voordelen zijn. Zo ben je geïnformeerd om een goede keuze te maken bij de aankoop van je nieuwe radiator.

    Laat een reactie achter

    Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
    Abonneer op onze nieuwsbrief
    Abonneer

    Account aanmaken

    Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

    Registreren

    Recent toegevoegd

    U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

    Totaal incl. btw:€0,00
    Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis. (België gratis verzending v.a. €150)

    Verzendkosten berekenen

    Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.