Menu
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Laagste prijs garantie!
  Bezorging in NL en België.
  07Jun2023
  Waarom moet ik een radiator inregelen?

  Waarom moet ik een radiator inregelen?

  Als je een centrale verwarming hebt, dan heb je waarschijnlijk ook radiatoren in huis. Radiatoren zijn een belangrijk onderdeel van je verwarmingssysteem en zorgen ervoor dat je huis warm blijft. Maar wist je dat het inregelen van je radiator ook belangrijk is? In dit artikel leggen we uit wat radiator inregelen is, waarom het belangrijk is en hoe je het zelf kunt doen.

  Radiator inregelen

  Radiator inregelen is het afstellen van de radiatoren in je huis, zodat ze allemaal evenveel warmte afgeven. Dit doe je door de hoeveelheid water die door de radiator stroomt aan te passen. Als een radiator te veel water krijgt, dan wordt hij te warm en als hij te weinig water krijgt, dan wordt hij niet warm genoeg. Door alle radiatoren goed in te regelen, wordt de warmte gelijkmatig verdeeld over alle kamers in huis.

  Het inregelen van je radiator is een eenmalige klus die je zelf kunt doen of kunt laten doen door een installateur. Het is belangrijk om je radiator regelmatig te controleren en indien nodig opnieuw in te regelen.

  Het belang van een radiator inregelen

  Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om je radiator in te regelen:

  Energiebesparing

  Als je radiatoren niet goed zijn ingeregeld, dan kan het zijn dat sommige kamers te warm worden en andere kamers te koud blijven. Hierdoor moet je de thermostaat hoger zetten om het in de koude kamers warm te krijgen. Dit zorgt voor onnodig energieverbruik en hogere energiekosten. Door je radiatoren goed in te regelen, bespaar je dus energie en geld.

  Comfortverbering

  Als alle kamers in huis evenveel warmte krijgen, dan zorgt dit voor een comfortabeler binnenklimaat. Je hoeft niet meer te verhuizen van de ene naar de andere kamer om het warm te krijgen. Ook voorkomt het inregelen van je radiator dat sommige kamers te warm worden, waardoor je het raam open moet zetten om af te koelen.

  Verlenging van de levensduur van de radiator

  Als een radiator te warm wordt, dan kan dit leiden tot oververhitting en beschadiging van de radiator. Door je radiator goed in te regelen, voorkom je dat hij te warm wordt en verleng je de levensduur van de radiator.

  Stappenplan radiator inregelen

  Je kunt je radiator zelf inregelen met behulp van een inregelventiel. Dit ventiel zit aan de zijkant van de radiator en kun je open- en dichtdraaien om de hoeveelheid water die door de radiator stroomt aan te passen. Het inregelen van je radiator doe je in de volgende stappen:

  1. Sluit alle radiatoren in huis aan en zet de thermostaat op de gewenste temperatuur.
  2. Wacht een uur zodat alle radiatoren op temperatuur zijn.
  3. Draai het inregelventiel van de eerste radiator helemaal open.
  4. Draai het inregelventiel van de tweede radiator helemaal dicht.
  5. Voel na een paar minuten of de eerste radiator warm genoeg is. Als dit het geval is, draai dan het inregelventiel van de eerste radiator een beetje dicht.
  6. Herhaal stap 4 en 5 voor alle radiatoren in huis.
  7. Controleer na een paar dagen of alle kamers even warm zijn. Als dit niet het geval is, dan kun je de radiatoren opnieuw inregelen.

  Benodigdheden

  Om je radiator in te regelen heb je de volgende materialen nodig:

  • inregelventiel
  • waterpas
  • thermometer
  • sleutel om het inregelventiel open en dicht te draaien

  Conclusie

  Het inregelen van je radiator is een belangrijke klus die je energie bespaart, het comfort in huis verbetert en de levensduur van je radiator verlengt. Je kunt je radiator zelf inregelen met behulp van een inregelventiel. 

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

  Abonneer op onze nieuwsbrief

  Abonneer

  Account aanmaken

  Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

  Registreren

  Recent toegevoegd

  U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

  Totaal incl. btw:€0,00
  Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis. (België gratis verzending v.a. €150)

  Verzendkosten berekenen

  Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.