Menu
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    Laagste prijsgarantie!
    Bezorging in NL en België
    07Jun2023
    Wanneer moet ik mijn radiator ontluchten?

    Wanneer moet ik mijn radiator ontluchten?

    Als je een centrale verwarming hebt, dan heb je waarschijnlijk ook radiatoren in huis. Radiatoren zijn een belangrijk onderdeel van je verwarmingssysteem en zorgen ervoor dat je huis warm blijft. Maar soms kan het voorkomen dat je radiator niet meer goed werkt en dan kan het nodig zijn om deze te ontluchten. In dit artikel lees je alles over wanneer je een radiator moet ontluchten en hoe je dit doet.

    Radiator als verwarming

    Een radiator is een apparaat dat warmte afgeeft aan de omgeving. Het is een belangrijk onderdeel van je verwarmingssysteem en zorgt ervoor dat je huis warm blijft. Radiatoren zijn er in verschillende soorten en maten, zoals elektrische radiatoren, handdoekradiatoren, paneelradiatoren, verticale radiatoren en designradiatoren. De radiator werkt door middel van warm water dat door de leidingen stroomt. Dit warme water geeft warmte af aan de radiator, die op zijn beurt de warmte afgeeft aan de omgeving. De warmte wordt verspreid aan de hand van convectie en straling. Convectie is het proces waarbij warme lucht opstijgt en koude lucht daalt, waardoor er een luchtstroom ontstaat. Straling is het proces waarbij warmte wordt afgegeven aan de omgeving zonder dat er luchtstroming nodig is.

    Het belang van een radiator ontluchten

    Radiatoren moeten soms ontlucht worden omdat er lucht in de leidingen zit. Dit kan gebeuren als er bijvoorbeeld water bijgevuld is of als er reparaties aan het systeem zijn uitgevoerd. Lucht in de leidingen kan ervoor zorgen dat de radiator niet meer goed werkt en dat er minder warmte wordt afgegeven. Het kan ook zorgen voor geluidsoverlast, zoals tikkende geluiden.

    Wanneer ontluchten?

    Je moet een radiator ontluchten als deze niet meer goed werkt of als er tikkende geluiden te horen zijn. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de radiator niet meer warm wordt of als er maar een deel van de radiator warm wordt. Ook als de verwarming niet goed werkt of als er lucht in de leidingen zit, kan het nodig zijn om de radiator te ontluchten. Het is aan te raden om je radiator minimaal één keer per jaar te ontluchten. 

    Stappenplan radiator ontluchten

    Om een radiator te ontluchten heb je een ontluchtingssleutel nodig. Deze sleutel kun je kopen bij de bouwmarkt of online. Volg de onderstaande stappen om een radiator te ontluchten:

    1. Zet de verwarming uit en wacht tot de radiator is afgekoeld.
    2. Zoek de ontluchtingsventiel op. Deze bevindt zich meestal aan de bovenkant van de radiator, aan de zijkant of aan de achterkant.
    3. Draai het ontluchtingsventiel voorzichtig open met de ontluchtingssleutel. Houd een doekje bij de hand om eventueel water op te vangen.
    4. Wacht tot er water uit het ventiel komt en draai het ventiel dan weer dicht.
    5. Controleer of de druk in het systeem nog op peil is en vul eventueel bij. Zet de verwarming weer aan en controleer of de radiator weer goed werkt.

    Conclusie

    Het ontluchten van een radiator is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je verwarmingssysteem. Door regelmatig je radiator te ontluchten voorkom je dat er lucht in de leidingen komt en zorg je ervoor dat je radiator goed blijft werken. Volg de stappen in dit artikel om je radiator op de juiste manier te ontluchten.

    Laat een reactie achter

    Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
    Abonneer op onze nieuwsbrief
    Abonneer

    Account aanmaken

    Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

    Registreren

    Recent toegevoegd

    U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

    Totaal incl. btw:€0,00
    Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis. (België gratis verzending v.a. €150)

    Verzendkosten berekenen

    Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.